Spoiler: het is niet goed!


Stel je voor: je hele systeem ligt plat. Je processen komen stil te liggen, projecten worden vertraagd, en je team zit vast. Elke minuut dat dit voorduurt, verlies je omzet, tijd en misschien zelfs vertrouwen van je klanten. De echte impact van downtime wordt vaak onderschat, maar geloof ons, het raakt je harder dan je verwacht. Een recent onderzoek biedt ein-de-lijk inzicht in de ware kosten.



Downtime: Elke vorm van verslechtering van de service (zoals traagheid) en
wanneer diensten niet beschikbaar zijn voor gebruikers van belangrijke
bedrijfssystemen.



De verborgen kosten van downtime

Onverwachte downtime eist een aanzienlijke tol. Een onderzoek onder 2.000 topbestuurders van de Global 2000 (de grootste bedrijven ter wereld op basis van vier criteria: omzet, winst, activa en marktwaarde), bevestigt wat we al vreesden: Cybersecurity-incidenten en infrastructuur- of applicatieproblemen zijn beide bronnen van downtime. En ja, die cyberproblemen kunnen je portemonnee flink leegschudden.


Hoeveel kost het je écht?

De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks verliezen Global 2000 bedrijven maar liefst 400 miljard dollar door onverwachte downtime. Dit is zo’n 9% van hun omzet. Even rekenen: hoeveel is 9% van jouw omzet? En waar gaat die 9% dan precies naartoe?

Nou, die 9% kunnen we uitsplitsen naar verschillende posten: verlies in inkomsten (24,5%), boetes wegens niet naleving van regelgeving (18%), ransomware en afpersings betalingen (19%), en niet te vergeten, de kosten om de productiviteit weer op orde te brengen (17,5%). Daarnaast moeten bedrijven investeren in het herstellen van relaties met het publiek, investeerders en overheidsinstanties (13,5%).

Cyberaanvallen snijden ook nog eens diep in je budgetten. Bij een ransomware aanval adviseerde 67% van de ondervraagde CFO’s hun CEO en raad van bestuur om te betalen. Direct aan de aanvaller, via de verzekering, of via een derde partij. Meest voorkomend, een combinatie van die drie. Ouch, want de hackers krijgen hun zin en jij zit op de blaren.



Figuur 1. De ware prijs van downtime: waarnaar verdwijnt 9% van je omzet


De vloedgolf van gevolgen

Naast de directe financiële klappen, leidt downtime ook tot enorme operationele verstoringen. Teams moeten hun kernactiviteiten opzijzetten om problemen op te lossen en postmortem-analyses uit te voeren. Het resultaat? Bij 74% van de ondervraagden vertraagt de time-to-market en bij 64% daalt de productiviteit van ontwikkelaars drastisch. Daar wordt niemand vrolijk van toch? En om dit te voorkomen, moet je eerst de oorzaak weten.


Oorzaken downtime

Downtime komt door twee grote boosdoeners: cybersecurity-incidenten en applicatie- of infrastructuurproblemen. Menselijke fouten staan in beide gevallen stipt bovenaan op de lijst van oorzaken. De meest voorkomende oorzaken van downtime zijn:

Cybersecurity gerelateerde menselijke fouten ​
ITOps gerelateerde menselijke fouten ​
Softwarestoringen​
Malware aanvallen ​
Hardwarestoringen ​
Phishing aanvallen ​
Uitval van software van derden ​


Het beheersen van deze oorzaken is cruciaal om de impact van downtime te minimaliseren. Hier komt de kracht van de zogeheten 'resilience leaders' naar voren.


Resilience leaders

De top 10% van de onderzochte bedrijven, ook wel 'resilience leaders' genoemd, hebben een duidelijk voordeel als het gaat om het beperken van downtime. Per jaar ervaren deze bedrijven gemiddeld 245 uur minder applicatie- en infrastructuur gerelateerde downtime en 224 uur minder downtime door security-incidenten. Dit vertaalt zich in aanzienlijke besparingen: 34% minder verloren inkomsten, 42% lagere boetes en SLA-kosten, 40% minder juridische kosten en tot wel 58% minder ransomwarebetalingen.

Maar wat maakt hen zo succesvol? Resilience leaders hebben niet alleen de juiste technologie en processen in huis, maar ze weten ook effectief om te gaan met de grootste obstakels bij het beheren van downtime.


De obstakels

Technologie-executives noemen verschillende obstakels die downtime moeilijk te beheersen maken:

Verspreiding van data: Veel bedrijven worstelen met de verspreiding van data over verschillende systemen. Dit kan leiden tot inefficiënties en potentiële knelpunten in de infrastructuur. ​
Te veel false positives en alertmoeheid: Het continu ontvangen van foutieve of onduidelijke meldingen kan je team afleiden. Hierdoor wordt het moeilijker om echte bedreigingen te herkennen en aan te pakken. ​
Tools die te moeilijk zijn in gebruik: Gebruiksvriendelijkheid is cruciaal. Wanneer tools te complex zijn, kan dit de effectiviteit van een team aanzienlijk verminderen. ​
Ontbreken van cruciale tools: Het missen van een belangrijke tool kan een groot obstakel vormen, wat de weerbaarheid van een IT-omgeving negatief kan beïnvloeden. ​
Gecompliceerde systeemafhankelijkheden: Wanneer systemen onderling sterk afhankelijk zijn, kan een kleine fout grote gevolgen hebben. ​




Figuur 2. Welke obstakels maken downtime moeilijk te beheren?


Neem de voorsprong met Elite Networks

Het overwinnen van deze obstakels is de sleutel tot het minimaliseren van downtime en het beschermen van je bedrijf tegen de verborgen kosten. Bij Elite Networks hebben we de oplossingen en expertise om je te helpen een resilience leader te worden, zodat je elke uitdaging aan kunt en je bedrijf toekomstbestendig maakt.

Klaar om de controle te nemen en je connectiviteit en security te optimaliseren? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat we voor je kunnen betekenen. Samen zorgen we ervoor dat je organisatie altijd een stap voor blijft.

Source: ‘The Hidden Costs of Downtime’, Splunk en Oxford Economics, 2024